CV

Hans Rohlof
Hans Rohlof

Hij heeft zijn studie geneeskunde afgerond in 1976, en de specialisatie tot psychiater afgerond in 1982. Daarnaast is hij breed opgeleid in psychotherapeutische stromen, en is hij lid van de Vereniging Cognitieve en Gedragstherapie.

Aanvankelijk heeft hij gewerkt als algemeen psychiater in Psychiatrisch Ziekenhuis ‘Endegeest’, en later in de GGZ Bollenstreek en de GGZ Leiden, afdelingen sociale psychiatrie.

Sinds 1992 is hij ook verbonden geweest aan Pharos gezondheidszorg voor vluchtelingen.

Vanaf 1999 is hij is als psychiater, hoofd ambulant en onderzoeker verbonden aan de polikliniek en dagkliniek van Centrum ’45 te Oegstgeest, het landelijk centrum voor de behandeling van slachtoffers van extreem geweld.

Daarnaast was hij elf jaar plaatsvervangend opleider psychotherapie voor de opleiding van arts-assistenten psychiatrie.

Hij heeft een eigen praktijk voor psychiatrie en psychotherapie, met daar met name behandeling van angststoornissen en depressies, en als specialisatie hoogbegaafdenproblematiek.

Hij is verder gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen.

Hij is één van de oprichters van de afdeling Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in 2001. Hij is ruim zeven jaar secretaris van deze Sectie geweest.

Hij was ook ruim zes jaar lid van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Hij is sinds 2007 lid van de Bestuurscommissie Psychotherapie en sinds 2012 bestuurslid en penningmeester van de afdeling Psychotherapie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Sinds 2009 is hij bestuurslid, en later voorzitter van de Transcultural Section van de World Psychiatric Association. Momenteel is hij Honorary Advisor van deze Section.

In 2014 is hij benoemd tot erelid (Honorary Member) van de World Psychiatric Association als dank voor de energie die hij in de Section gestoken heeft. Hij is co-editor van het internationale tijdschrift Transcultural Psychiatry, en reviewer van veel internationale tijdschriften.

Zijn lijst van publicaties telt meer dan 90 artikelen, boeken en boekhoofdstukken, over transculturele psychiatrie, vluchtelingen en traumatische stress. Zijn onderzoeksterrein betreft transculturele diagnostiek en somatisatie bij vluchtelingen en migranten.

psychiater / psychotherapeut