CV (kort) Dr. Hans Rohlof, M.D., Ph.D.

Hans Rohlof
Hans Rohlof

Hans Rohlof is psychiater, psychotherapeut en onderzoeker op het gebied van de GGZ.
Hij is als zelfstandig psychiater verbonden aan de groepspraktijk ‘Transparant GGZ’ te Leiden, en heeft daarnaast een zelfstandige praktijk voor psychiatrie en psychotherapie. Daarnaast is hij verbonden als psychiater aan GGZ Integraal (een polikliniek, met name voor migranten) en aan Silver Psychologen Praktijk, beide in Leiden gevestigd. Hij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, directieve therapie en traumabehandeling. Als psychiater is hij deskundig op het gebied van het combineren van psychotherapie en farmacotherapie. Hij heeft een superspecialisatie bij psychische klachten van migranten en getraumatiseerde vluchtelingen. Daarnaast is hij deskundig voor psychische klachten bij hoogbegaafdheid. Hij is gecertificeerd als psychotraumatoloog door de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotraumatologie.
Naast zijn klinisch werk is hij actief in bestuurswerk en wetenschap. Hij is sinds 2018 bestuurslid en penningmeester van de Afdeling Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Van 2014 tot 2022 was hij penningmeester en daardoor een ‘officer’ van de World Association of Cultural Psychiatry (WACP). Daarnaast was hij van 2015 tot 2023 secretaris van de Johannes Wierstichting voor mensenrechten en gezondheid in Amsterdam. Verder is hij redacteur van verschillende wetenschappelijke tijdschriften: ‘Transcultural Psychiatry’, de ‘World Cultural Psychiatry Research Review’, en het Nederlandse tijdschrift ‘PsyXpert’. Daarnaast is hij peer reviewer van diverse gerenommeerde tijdschriften zoals de ‘British Journal of Psychiatry’ en ‘European Psychiatry’. Hij is in 2018 gepromoveerd op het proefschrift: ‘Psychodiagnostic assessment with refugees’. Hij heeft daarnaast meer dan 120 artikelen, boeken, en boekhoofdstukken op zijn naam. Zie: www.rohlof.nl/publicaties.
Hans Rohlof is geboren in Hilvarenbeek, en heeft na de middelbare school in Tilburg zijn studie Geneeskunde in Leiden afgemaakt. Daarna heeft hij de specialisatie psychiatrie gevolgd in Oegstgeest, Bennebroek, Dordrecht en Leiden/Oegstgeest (AZL, het vroegere LUMC, en de Jelgersmakliniek). Vervolgens heeft hij functies gehad als psychiater en manager bij GGZ-instellingen in Oegstgeest, Katwijk en Leiden. Vanaf 1992 werkte hij ook bij Pharos in Amsterdam en Utrecht, de instelling voor vluchtelingen met psychische klachten. Vanaf 1999 tot 2015 is hij als psychiater en manager verbonden geweest aan Centrum ’45 te Oegstgeest. In Centrum ’45 was hij ook plaatsvervangend opleider voor de opleiding van arts-assistenten psychiatrie. Daarnaast was hij tot 2018 verbonden als onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht.
In 2001 was hij één van de oprichters van de Sectie Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Hij is acht jaar lang bestuurslid en secretaris geweest van deze sectie, en nu dus weer opnieuw. Hij is ook zeven jaar lid geweest van de Commissie Wetenschappelijk Activiteiten, en elf jaar bestuurslid van de Afdeling Psychotherapie van de NVvP, tot 2018. Hij is ook lid van de Taskforce Vluchtelingen, en lid van de onderwijsgroep Transculturele Psychiatrie van de NVvP.
Van 2008 tot 2014 was hij bestuurslid, en later voorzitter van de Transcultural Section van de World Psychiatric Association (WPA-TPS). Sinds 2014 is hij Honorary Advisor van deze Section. In 2014 kreeg hij het Honorary Membership van de WPA uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de organisatie. Ook kreeg hij in 2018 een Award van de WACP voor zijn verdiensten voor deze organisatie. In 2022 kreeg hij de SEVA Award van de WAPC voor zijn onzelfzuchtige verdiensten voor de organisatie.
Hans Rohlof is actief als spreker en workshophouder over zijn vakgebied in binnen- en buitenland: gemiddeld houdt hij tien tot vijftien lezingen per jaar. Hij is een actief lid van zijn organisaties: de NVvP, de WACP, de WPA-TPS, en is daarnaast lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie, de Vereniging voor Cognitieve en Gedragstherapie, en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotraumatologie. Ook is hij actief op sociale media: Twitter, Facebook, en Linkedin.
Tenslotte is hij een echtgenoot van Paulina, die kunstenaar is, zie www.pliena.nl , vader van twee zoons, schoonvader van twee schoondochters en  grootvader van twee kleindochters en een kleinzoon. In zijn vrije tijd is hij een klassiek geschoold zanger, en tenor in het Leids kamerkoor. Ook houdt hij van sport: tennis, zeilen, hardlopen en skiën.
Zijn motto: never a dull moment, but always prepared to help others.
Bijgewerkt op 17 augustus 2023.